Cipőjavítás

 

A rendszeres igénybevétel hatására természetes folyamat, hogy elkopik a lábbelink sarka, megkopik a talpa vagy a talpán lévő járórész. Cipőnk, csizmánk belsejében idővel elkopik a talpbélés, illetve a sarokbélés (kéregbélés) vagy akár kopik a cipő színe (pl. autóvezetők jobb lábú cipőjének hátsó részén). Előfordulhat, hogy túl szűk vagy picit rövid a cipő, amit hordani szeretnénk. Megesik, hogy kiszakad a cipő fűzőrésze.

Ezek a jelenségek többségében javíthatóak, nem szükséges megválni az amúgy jó állapotban lévő, kényelmes lábbelinktől.

Ha nem sikerült bőr cipőt vásárolni, feljavíthatjuk, ha a műanyag talpbélést bőrre cseréljük - s azt szükség esetén rendszeresen cseréltetjük – ezzel óvjuk lábunkat a befülledés okozta esetleges bőrbetegségektől, túlzott lábizzadástól.

Ha sikerült kényelmes, jó minőségű – lehetőleg minél több bőr vagy természetes anyagot tartalmazó - lábbelit vásárolni, megfelelő ápolással, rendszeres javítással megnövelhetjük, sőt hosszantartóvá tehetjük élettartamát, és ellenállóbb lesz az időjárással szemben. Nem megy tönkre vagy ázik be, ha véletlenül esőben vagy hóban megázunk. Ezután természetesen kitömve (kisámfázva) erős hőtől távol, szobahőmérsékleten szárítsuk meg a cipőt, csizmát.

Jó minőségű, esetleg drágább cipőt, csizmát mindenképp megéri javíttatni, ugyanis az időben elvégzett cipőjavítás nem változtat a lábbeli megjelenésén, legtöbb esetben egyáltalán nem látszik a javítás. Így a meglévő klasszikusan időtálló cipő sokáig stílusos része lehet még a ruhatárunknak. Nem utolsó szempont az sem, hogy az ilyen, sok esetben kedvenc lábbeli már ki van taposva, tökéletesen idomul lábunk formájához – nem nyom, nem tör, nem szorít – érdemes megtartani.

Vannak, akik rögtön az új cipő megvételét követően, cipősarkalást kérnek, kicseréltetik a cipő sarkán lévő járórészt és a talpra csúszásgátlót kérnek. Ez az eljárás egyrészt növeli a lábbeli élettartamát, másrészt a csúszós műanyag sarok lecserélése megelőzi az esetleges balesetet, illetve nem hagyjuk el idő előtt a járófoltot, így nem roncsoljuk szét a cipő sarkát túlkopással.

A sarok, talp túlkopásakor a lábbeli deformált elrendezése miatt a teljes testsúly egyenlőtlenül terhelődik, így járáskor a lábra, de akár a gerincre is olyan plusz terhelés kerül, ami fájdalomhoz, ficamhoz vezethet.

Itt is - mint az élet más területén - érvényes, hogy a megelőzés, az időben elvégzett javítás segíti az élettartam és minőség fenntartását. Az időben elvégzett cipőjavítással meghosszabbítjuk a lábbeli esztétikai értékét, óvjuk lábunk egészségét.