Gyógycipők (és Ortopéd Cipők)

A vényen felírt kódok adta előírások betartása mellett bőrfajta, szín, fazon, sarok és egyéb részletek kiválasztásával készítjük el a hozzánk betérő egyedi gyógycipőjét - figyelembe véve személyes elképzeléseit. Ebben segítségünkre van modellkatalógusunk, sarok-, szín- és bőrminták, bélésanyagok és egyéb kiegészítők.

Méretet veszünk a lábról; az itt kapott értékek alapján elkészítjük a kaptafát, amire a gyógycipő készül. Így a Sutor gyógycipő a szükséges követelményeknek megfelelve akár téli bélelésű, vagy nyári, könnyebb béléssel ellátott hétköznapi, illetve alkalmi, kényelmes és szép lábbeli lehet egyben.
 
Az ortopéd orvos által vényre felírt gyógycipőt az előírások (kiírt tartozékok, speciális felső-, és alsórész stb.) betartásával, mégis a lehetőségek adta elképzelések alapján készítjük el. A méretvételt követően megbeszéljük a részleteket, ezeket figyelembe véve egyéni, méretre kialakított kaptafára készítjük el a lábbelit. A lábról vett méret megőrzésre kerül, így akár egy későbbi rendelés alkalmával elég azt elővenni, az újonnan felvett méretek alapján felmérni a kaptafát, mely igény esetén névre szólóan kerül elraktározásra. A bevált kaptafára készült új lábbeli más színekkel, mintával, díszítéssel hozza a megszokott kényelmi elemeket, mégis az újdonság frissességét adja.
Így lesz a gyógycipő szép és hasznos ruhadarab. Mindemellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a színben, varrásban, díszítésben a ruhatárhoz, egyéni stílushoz kidolgozott gyógycipő megjelenésében olyan egyediséget, eleganciát adhat viselőjének, akár egy méret után készített lábbeli.
 

Gyerekgyógycipők

A láb bőrének ápolásában, illetve a gyerekcipő kiválasztásában nagyon korán elkövethetünk jóvá nem tehető hibákat vagy érhetünk el tartós gyógyulást.

A kisgyermek lábán lévő hosszboltozat az első évek elteltét követően, a járás nyújtotta aktív időszakban fejlődik ki. Ezt a folyamatot támogatja meg a jól megválasztott, egészséges gyerekcipő.

GyerekcipőGyerekeknek csak kényelmes, széles orrú lábbelit vegyünk, természetes anyagokból készültet, és törekedjünk arra, hogy ők is, mi is minél többet járjunk (lehetőség szerint természetes talajon) mezítláb. Anatómiai és élettani-funkcionális kedvező hatása mellett így közelebb kerülünk a földhöz, és annak anyagi természetű fizikai hatásai harmonizálják testünk hasonló természetű és felépítésű fizikai zónáját. Ne feledkezzünk meg a lábtornáról, ami karbantartja az ízületeket és javítja a vérellátást.

Már óvodás korban gyakori elváltozásnak számít a lúdtalp, bokasüllyedés, mely szerepet játszik a gerincferdülés, tartáshiba kialakulásában, felnőttkorra a bütyök, kalapácsujj, porckopás keletkezésében. 8-10 éves kislányoknál megfigyelhető az elkeskenyedő orrú cipők viselésének következményeként a megvastagodott nagylábujj és alapízületek.

A méret után készített gyerekcipőhöz puha felső- és bélésbőr anyagokat használunk, ezzel biztosítjuk a láb szellőzését, kényelmes és egészséges viseletet a gondtalan sétához, játszáshoz. A gyermek lábbeli részleteinek szakszerű kialakítása fontos szerepet játszik a prevencióban, a láb esetleges deformitásainak (lúdtalp, bokasüllyedés stb.) megelőzésében, az egészséges fejlődésben, az egészséges láb, csont, ízület és izomzat kialakulásában, megőrzésében. Biztosítása - lehetőség szerint - a kisgyermek lábra állásától kezdve a láb méretének változását követve folyamatosan ajánlott.

 

A Sutor gyerekcipő fontos részei:

Szupinált sarokHosszan előrevezetett, magas, erős, párnázott kéreg, mely tartja a lábat, így a sarok környéki izmok, izületek, szalagok, izmok nem feszülnek túl.

A szupinált (kifelé döntött) sarok alátámasztja a láb sarokrészének belső élét, a lábszár középvonalában tartja a sarkat és a bokát – megelőzi a belső boka bedőlését, alkalmazásával korrigálható a már kialakult tartáshiba.

Könnyű, rugalmas talpszerkezete akadálytalanul segíti a gördülést, ezzel lesz a járás könnyű, a szükségtelen feszüléstől, terheléstől mentes.

A széles, lekerekített gumitalp helyet ad a lábujjaknak.

Az ortopéd orvos által vényre felírt ortopéd vagy gyógycipőt az előírások (a kiírt tartozékok, speciális felső-, és alsórész stb.) betartásával, mégis a lehetőségek adta elképzelések alapján készítjük el. A méretvételt követően kiválasztjuk, megbeszéljük a lábbeli részleteit: anyagok, színek, igény szerint gyerekeknek való díszek, záródási módok (fűző, csat, tépőzár). Ezeket figyelembe véve egyéni, méretre kialakított kaptafára készítjük el a lábbelit, mely lehet téli bélelésű, bundás, nyitott szandál, átmeneti és alkalmi cipő.

Csakúgy, mint felnőtt cipők esetében a gyerekcipő is szép és hasznos ruhadarab lesz, mely nagymértékben segíti az egészséges fejlődést.

 

 

Dr. Mező Róbert: Mitől ortopéd az ortopéd cipő? (hazipatika.com)

Kapli, akcióhossz, gördülőtalp

Álmodott már kényelmes és esztétikus cipőről? A lábbelik esetében a két véglet a csinos, de hordhatatlanul kényelmetlen cipő és a kényelmes, de otromba megjelenésű. Az ortopédcipészet tudománya mellett a cipővásárláshoz is kapunk jó ötleteket...

Lábra illő cipőt készíteni beteg lábra bizony nem is olyan könnyű feladat. A bütyöknek, a kalapácsujjnak, az esetleges egyéb deformitásoknak a cipőben helyet kell biztosítani. A cipő ezért formájában - nagy valószínűséggel - nem követheti a divat vonalait, holott természetesen figyelembe kell venni - elsősorban - a hölgyek azon igényét, hogy még egy ortopéd cipő is legyen csinos.

Ahhoz, hogy a kalapácsujjnak elegendő helye legyen, a kaplit, azaz az orrmerevítőt meg kell emelni: a cipő orr-része ettől magasabbá válik. A cipő orr-részének mindig keménynek kell lennie, mert a bőrnek megvan az a sajátossága, hogy rugalmasságánál fogva, különösen nedves időben, az eredeti formájára áll vissza. Ha nem lenne a cipőben elöl merevítés, akkor a bőr fokozatosan ráfeszülne az egyébként is fájdalmas, irritált bőrfelületekre. Az előbbiekből az is következik, hogy az ortopéd cipő bőrének jól formálhatónak, jó tartásúnak kell lennie. (Nem "kesztyűbőrnek", ahogyan azt sokan szeretnék.)

A cipő másik nagyon érdekes ismertetőjele az ún. akcióhossz. A betegek, amikor elkészült ortopéd cipőjük, felpróbálják, sokszor kifogásolják, hogy lábbelijüket elszabták, mert a cipő körülbelül egy centiméterrel hosszabb, mint a lábuk. Ezt a bizonyos egy centimétert nevezzük akcióhossznak. Ez azért fontos, mert a cipő használat, "akció" közben - amikor a láb átgördül - kissé meghajlik, mintegy rátekeredik a lábra, ezért megrövidül. Bizonyára többen jártak úgy, hogy vettek egy, a boltban még kényelmesnek tűnő cipőt, amely olyan volt, mintha a lábukra öntötték volna, aztán később, a használat során a cipő nyomott, feltörte a lábat. Ennek az oka, hogy hiányzik az akcióhossz, vagyis az a szűk egy centiméter a cipő orrából.

Az ortopéd cipő egyik fő feladata, hogy a láb fájdalmas mozgásait meggátolja, rögzítse. Ez is azt jelenti, hogy a cipőbe bizonyos megerősítéseket kell elhelyezni. Legtöbbször a cipő kérgét vezetik fel a szárba vagy előre, a cipő oldala felé. A kéreg ilyenkor speciális rostbőrből, illetve az utóbbi időben az erre a célra kifejlesztett hőre lágyuló műanyagból készül. A kéreg ilyenkor megfelelően rögzíti, mintegy satuba fogja a bokaízületet, mozdulatlanságot biztosít járás közben is. Ugyanis, ha a fájdalmas ízületi mozgást kikapcsoljuk, azzal jelentősen csökkenthetjük a betegek panaszát.

Természetesen teljesen merev bokával nehéz járni, hiszen a lépés átgördülésekor a bokának is mozognia kell. Az átgördülés segítésére találták ki a gördülőtalpat. A gördülőtalp kissé vastagabb a megszokott talpvastagságnál, a cipő orra felé felhajlik, úgy néz ki, mint egy holland fapapucs, vagy egy sportcipő. Így lépéskor a cipő orra nem akad el és a boka mozgását sem kell igénybe venni. Természetesen nagyon fontos az is, hogy miből készül a cipő talpa. A legjobb erre a célra a csúszásgátolt gumi.

A cikk végén vegyük számba a címben feltett kérdésre adandó válaszokat. Tehát, egy ortopéd cipő attól jó, hogy lábraillő, megfelelő megerősítéseket tartalmaz, vagyis kissé kemény és a talpa - szükség esetén -, úgy néz ki, mint egy sportcipő. No és természetesen van benne lúdtalpbetét.